Yohan – barnevandrer

Yohan – barnevandrer er en norsk familiefilm fra 2010 som er produsert av Penelope Film AS.

Filmen er laget av radarparet Salomonsen-Hynnekleiv med Grete som regissør og manusforfatter og Odd som produsent, og er den dyreste barnefilmen som noensinne har blitt laget i Norge. Yohan – barnevandrer ble laget på både norsk og engelsk, men er ennå ikke sluppet i USA.

Den sentrale handlingen dreier seg om fattige kår og taterliv på Sørlandet mot slutten av 1800-tallet, sett fra perspektivet til et barn. Filmen forteller historien om den nærmest glemte arbeidsvandringen av barn som fant sted helt frem til 1920. Det estimeres av barnevandringer fra fattigstrøk og smågårder i Konsmå, Kvås, Hægebostad og Kvinesdal fant sted hver eneste vår. Barna endte som regel opp som gårdsarbeidere og mange emigrerte til USA da de ble gamle nok.

Produksjonen inkluderer et filmcrew med 600 skuespillere, hvorav 100 har navngitte roller.

Filmen er et stjernespekket eventyr med prominente personer som Aylar Lie, Dennis Storhøi og den amerikanske legenden Kris Kristofferson blant noen av de største rollene. Her har også musikkstjernene Alexander Rybak, Carola Häggkvist og Morten Harket en gjesteopptreden.

For å gjøre filmen så autentisk og tidsriktig som mulig, ble et stort ekspert-team av både forskere og ekte sigøynere (med både tater og roma-bakgrunn) konsultert før innspilling. Bakgrunnsarbeidet for filmen startet allerede i 1990, da to gjenstående barnevandrere (på 99 og 100 år) ble intervjuet. Flere av rollene, blant annet sigøynerkvinnen Lexia (Lie) baserer seg på ekte mennesker (i dette tilfellet den virkelige sigøynerkvinnen Raisa «Raya» Bielenberg). Filmen benytter også levende ulver og bjørner i noen av scenene.

Yohan – barnevandrer ble svært godt mottatt, både i Norge og internasjonalt. I 2010 ble den kåret til beste film på Stockholm filmfestival junior, og samme år mottok den Kristiansand kommunes kulturpris.

Handling

Yohan – barnevandrer foregår for det meste i de indre delene av Agder, Kristiansand og Arendal, men i starten av filmen er vi i New York i 1986, hvor to brødre (Kristofferson og   Rance Howard) snakker om livet i «gamlelandet». «Gamlelandet», som de fleste nok allerede har gjettet, er selvsagt Norge, og livet de snakker om, var langt fra enkelt.

I resten av filmen reiser vi tilbake i tid til slutten av 1800–tallet, til en gård i indre Vest-Agder. Her møter vi Yohan, en 10 år gammel bondegutt i fattigslige kår. Livet er hardt, og Yohan blir solgt som barnevandrer av storebroren Knut, uten morens tillatelse. Familien trengte pengene etter at faren var dratt til Amerika for å søke lykken, så Yohan drar ut på vandring for å bli arbeidsgutt på en gård som styres av en tidligere barnevandrer.

Den lange reisen er full av eventyr, farer og spenning. På veien treffer Yohan en gruppe med andre barnevandrere, inkludert Anna og broren hennes Olai, som han blir venner med.

Vel fremme på gården arbeider han med fjøsstell, matlaging, slåttonn, snekring og gjeting. Storbonden hans er en streng mann, og Yohan havner i trøbbel på grunn av en rekke misforståelser som fører til avstraffing. I mellomtiden har Anna og Olai havnet på en gård hvor bonden er både alkoholisert og ondskapsfull, og bruker mye av energien sin på å banke opp barna som arbeider på gården. Yohan bestemmer seg derfor for å hjelpe Anna og Olai med å flykte fra gården, og et nytt eventyr venter.

Hovedrolleinnehavere

Yohan spilles av Robin Pedersen Daniel, som var 13 år da Yohan-filmen ble spilt inn. Robin, som opprinnelig kommer fra Mandal, har også spilt i kortfilmen Benjamins Kube (2012). Pappaen til Yohan spilles av skuespillerveteranen Dennis Storhøi (født 1960), som også er kjent for Kampen om tungtvannet (2015), Nobel (2016) og Den 13. krigeren (1999). Agnete Gullestad Haaland (født 1960) spiller moren til Yohan.

Privacy Policy