Snehvit og de syv dvergene

«Snehvit og de syv dvergene» var Penelope Film AS sin andre filmproduksjon, etter «Pipp» og kom ut i 1981. Den må ikke forveksles med Disneys animasjonsfilm fra 1937. Snehvit og de syv dvergene ble skrevet og regissert av Grete Salomonsen-Hynnekleiv og produsert av Odd Hynnekleiv.

Filmen er en novellefilm beregnet for barn mellom 10 og 17 år, og baserers seg på den originale tyske versjonen av Snøhvit-eventyret, som nedtegnet av Brødrene Grimm i starten av 1800–tallet. Denne utgaven av Snehvit og de syv dvergene er derfor betydelig mørkere enn Disney-varianten, og fikk også en høyere aldersgrense. Filmen ble spilt inn på Sørlandet, rundt Mandal.

Handling

Handlingen i Snehvit og de syv dvergene er tro til originalversjonen av historien, slik den ble utgitt av Brødrene Grimm i Tyskland, 1812. Vi møter en vakker dronning som sitter og syr ved et åpent vindu mens snøen laver ned utenfor. Hun stikker seg på synålen og tre dråper blod faller ned på den hvite snøen. «Å, jeg skulle ønske jeg hadde en datter med hud så hvit som snø, lepper så røde som blod og hår så sort som ibenhold», sier hun. I neste scene har hun fått en datter som hun kaller Snehvit. Kort etterpå er dronningen død, og vi følger Snehvit videre.

Et år senere gifter Snehvits far (kongen) seg igjen. Den nye konen er veldig vakker, men ondskapsfull og selvopptatt. Hun har et magisk speil, og hver eneste morgen stiller hun samme spørsmål til sitt eget speilbilde: «Speil, speil på veggen der, hvem er vakrest i landet her?». Speilet lyver aldri, og det svarer alltid «Det er deg, min dronning. DU er vakrest i landet». Den nye dronningen er fornøyd med svaret, inntil det en dag forandrer seg: «Du dronning nok vakker er, men Snehvit tusen ganger vakrere er».

Svaret får naturlig nok dronningen til å se rødt. Hun blir sjalu, og begynner å hate Snehvit. Til slutt gir hun en jeger ordren om å ta med seg Snehvit inn i skogen for å drepe henne. Jegeren gjør som han får beskjed om, men etter å ha løftet kniven er han likevel ikke i stand til å drepe henne, og lar hun gå. Han forteller henne om stemorens ondskapsfulle plan, og ber henne komme seg så langt bort fra kongeriket som mulig.

Snehvit vandrer gjennom skogen og oppdager en hytte hvor syv dverger bor. Ingen er hjemme, så hun slår seg til rette og sovner i en av sengene. Dvergene kommer etterhvert hjem og vekker Snehvit, som tårevåt forklarer dem hva som har skjedd. De synes synd på henne og velger å ta henne inn mot at hun bidrar med husarbeid.

I mellomtiden, tilbake på slottet, spør dronningen speilet en gang til om hvem som er vakrest, og får sjokk når speilet igjen svarer at det er Snehvit. Hun forhekser seg selv til en gammel kramkar og drar inn til dvergenes hus og tilbyr henne et vakkert silkekledd korsett som gave. Men dronningen snor den så stramt at Snehvit besvimer, og dronningen etterlater henne til å dø, bare for å bli reddet av dvergene.

Når dronningen skjønner at hun fremdeles er i live, forgifter hun et eple og, kledd ut som en bondekone, gir det til Snehvit. Denne gangen kan ikke dvergene redde henne, og plasserer liket hennes i en glasskiste.

Tilfeldigvis rir en prins forbi, og får øye på Snehvit i kisten. Han blir øyeblikkelig forelsket, og løfter kisten opp. Da faller den forgiftede eplebiten ut av munnen hennes og Snehvit våknet til live igjen. Snehvit og prinsen forlover seg og stemoren blir tvunget til å gi opp tittelen som landets vakreste.

Privacy Policy