Kamilla og tyven

Kamilla og tyven er en norsk drama- og familiefilm fra 1988, i regi av Grete Salomonsen-Hynnekleiv og produsert av Odd Hynnekleiv ved Penelope Film AS. Filmen var Salmonsen-Hynnekleivs spillefilmdebut og baserer seg på en barnebok av Kari Vinje. Handlingen er lagt til Sørlandet på starten av 1900–tallet og omhandler livet hos både fiffen og underklassen.

Filmen var også spillefilmsdebuten til hovedrolleinnehavere Veronika Flåt (Kamilla) og Dennis Storhøi (tyven Sebastian). Filmmusikken er laget og sunget av AHAs Morten Harket, som også har en mindre rolle i filmen.

Kamilla og tyven ble privat finansiert av ekteparet Hynnekleiv, og ble en stor seersuksess i Norge med mer enn en million solgte kinobilletter. Anmeldelsene var jevnt over svært positive, og filmen er for mange som vokste opp på 80– og 90–talet et slags soundtrack til barndommen.

Innspillingen ble også gjennomført på engelsk og filmen er solgt til 33 land. I 2005 ble Kamilla og tyven digitalt restaurert og sluppet på DVD. Filmen ble raskt svært populær, og er trolig Penelope Films AS sin aller største suksess gjennom tidene. Derfor ble det raskt satt i gang med oppfølgeren, Kamilla og tyven II, som ble sluppet allerede året etter.

Handling

Handlingen er lagt til Kristiansand rundt 1913, en tidsepoke hvor nye merkelige oppfinnelser som bilen og telefonen kommer til byen. Kamilla er en liten foreldreløs jente på 7 år på vei til rike onkel Ole, hvor hun skal bo. Vi møter henne først på jernbanestasjonen hvor hun venter på å bli hentet, da en gjeng bøller begynner å plage henne. Da dukker Sebastian opp i fangedrakt, og jager bort pøblene.

Kamilla og Sebastian blir øyeblikkelig venner, og i løpet av den første tiden i Kristiansand er han alltid der for henne når hun trenger hjelp. Og det gjør hun ofte. Kamille blir nemlig titt og ofte ertet av de andre barna for å være annerledes. Hun kan vifte med ørene og lage sine egne drager – noe som ikke blir satt pris på hos bybarna.

Samtidig har hun problemer i sitt nye hjem. Konen til onkelen er ikke særlig glad i barn, og vil helst at hun skal sendes på kostskole i Danmark. Onkel Ole synes dette er hjerteløst og velger å smugle henne til storesøsteren hennes, Sofie, som bor på en storgård på landet hvor hun jobber som kjøkkenhjelp. Sebastian følger med og hjelper henne komme trygt frem til gården. Det er ikke før mye senere i filmen Kamilla finner ut at Sebastian er en tyv på rømmen.

Hovedrolleinnehavere

Kamilla spilles av Veronika Flåt (født 1979) fra Mandal. Flåt har ikke satset på skuespillerkarrieren, og har ikke hatt mange store roller siden Kamilla og Tyven, foruten rollen som Siri Jordmor i Yohan – Barnevandrer. I dag er hun helsearbeider, gift med Olav Tjelle og har tre barn.

Tyven Sebastian var Dennis Storhøi (født 1960) sin spillefilmdebut. Siden har Storhøi rukket å bli en etablert skuespiller, med en lang karriere innen norske film- og teaterproduksjoner. Han er blant annet kjent for filmer som Over stork og stein (1994) og den amerikanske action-filmen Den 13. Krigeren (1999). Han har også dubbet over 20 tegnefilmer til norsk, og debuterte på TV-skjermen som Erik i serien Seks som oss. Storhøi har mottatt en rekke priser for sin innsats, deriblant Oslo bys kunstnerpris (2003), Kritikerprisen (2003), beste mannlige artist for La Cage aux Folles ved Komiprisen (2004) og Gullruten for Kampen om tungtvannet (2015).

Storesøster Sofie spilles av Agnete Haaland, som er aller mest kjent for sitt engasjement på Den Nationale Scene og på TV. Ved siden av Kamilla og tyven-filmene har Haaland også en rolle i Yohan – Barnevandrer, og er kjent fra TV-seriene Vestavind (1994), Mot i brøstet (1995) og Fox Grønland (2001).

Privacy Policy