Kamilla og tyven II

I etterkant av seersuksessen Kamilla og tyven (1988) kom oppfølgeren, Kamilla og tyven II knapt et år etter. Del 2 er også produsert av Penelope Film AS ved Odd Hynnekleiv og regissert av ektefellen hans Grete Salomonsen-Hynnekleiv. Filmen havner i kategori drama- og familiefilm, med aldersgrense 5 år, og er løst bygget på en roman av Kari Vinje.

Handlingen i Kamilla og tyven II er fremdeles lagt til det glade Sørlandet, hvor vi følger Kamilla videre i hennes kamp for å at Sebastian skal bli frigjort og akseptert av samfunnet. Filmen ble godt mottatt av de fleste anmelderne, og mottok terningkast fire i Dagbladet og VG.

Filmmusikken er laget av Ragnar Bjerkreim og sunget av Morten Harket, som også her har en liten gjesterolle. I 2011 ble filmen digitalt restaurert og sluppet på DVD. Hovedrolleinnehaverne er de samme som i Kamilla og tyven del 1, med noen nye innslag og roller.

Handling

Kamilla og tyven II begynner der den første filmen slutter, hvor tyven Sebastian blir arrestert og havner i fengsel. I stedet for å gi opp og komme seg videre i livet, insisterer Kamilla på å hjelpe vennen sin. Det er lettere sagt enn gjort, og hun blir nektet kontakt med ham og mobbet fordi hun har en tyv som venn.

Gjennom filmen kjemper Kamilla for at Sebastian skal bli akseptert av både fengslet og samfunnet generelt. Han har lovet at han skal slutte å stjele og å bli en lovlydig borger når han slipper ut, men det er kun Kamilla som tror på ham.

Et sentralt spørsmål gjennom filmen er om Sebastian virkelig kan holde løftet sitt, eller om det bare er et spill for å få Kamilla på hans side. Kan han slutte å stjele?

Hovedrolleinnehavere

De to største hovedrollene, Kamilla og Sebastian, spilles også i oppfølgeren av Veronika Flåt og Dennis Storhøi. Agnete Haaland er også igjen å finne i rollen som storesøster Sofie.

Andre viktige roller i filmen er Christoffer og broren hans, som spilles av Morten og Kjetil Harket, som også er brødre i virkeligheten. Storebror Morten Harket (født 1959) er trolig mest kjent for musikken sin, som solist i AHA og for sin påfølgende solokarriere, men han har også medvirket som skuespiller i Yohan – barnevandrer. Kjetil Harket (født 1967) har hatt en kort karriere som skuespiller, og er blant annet kjent som Anders Nordheim i TV-serien Sommerfugl og som deltaker i Fangene på fortet.

I rollen som Joakim Jensen har vi Kaare Kroppan (født 1933 – død 2014). Kroppan var en talentfull film- og teaterskuespiller, kjent fra TV-serien Offshore og den engelsk-produserte påskekrimserien Malstrøm. Kroppan arbeidet ved Den Nationale Scene, Rogaland Teater, Trøndelag Teater, Fjernsynsteatret og Riksteatret.

Turid Balke (født 1921 – død 2000) innehar rollen som den omtenksomme og morsomme kokka. Balke er en gigant i norsk film og TV-produksjon, og er blant annet kjent for sin rolle i Stompa Selvfølgelig (1963) og Sønner av Norge-filmene (1961; 1962). Balke er også kjent fra TV-serier som Brødrende Dal og spektralsteinene (1982) og Karl & Co (1998-99).

Kari Vinje

Filmene om Kamilla og tyven er basert på barnebøker skrevet av Kari Vinje, henholdsvis «Den vesle jenta og den store tyven» (1972) og «Kamillas venn» (1976). Vinje (født 1931) vokste opp i Indre Billefjord utenfor Alta, men flyttet tidlig til Mandal, hvor hun fremdeles bor.

Barnebøkene hennes dreier seg ofte om nærmiljøet sitt, og er inspirert av landsbylivet rundt 1900–tallet. Hun skriver ofte med et kristent budskap, og har gitt ut totalt 11 bøker i løpet av sin karriere. Hennes siste bok har tittelen «Skrapkaka det er meg», og er en selvbiografi, utgitt i 2011. Vinje regnes som en av de virkelige store innen norsk barnelitteratur.

Privacy Policy